Detaylı Bilgi İçin Bizimle İletişime Geçiniz
Geri dönüşüm ile geleceğinizi aydınlatın.
Geri dönüştürülecek ürünleri öncelikle kağıt tüccarlarımız ile birlikte toplarız. Bazı noktalarımız vardır buralarda toplama işlemimizi sürdürürüz. Çöp kutuları, kağıt depoları, kağıt atıkları üreten mağazalar ve geri dönüşüm toplama alanları gibi. Kağıtları öncelikle haznelerde toplarız. Geri dönüşümden getirdiğimiz kağıtlar, geri dönüşüm kutularında saklarız. Topladıktan sonra ölçer ve kalite bakımından derecelendiririz. İlk işlemimiz böylelikle başlamış olur. Kutulardan topladıktan sonra hurda kağıtları ayrıştırmalara başlarız. Tür ve derecelerine göre oluşturup tekrardan geri dönüşüm tesislerimize alırız.
Kağıt fabrikalarında ki tesislerimizde kağıtların kabul edilip edilmediğine göre hareket ederiz. Kabulü sonrasında kağıtların yapımı için kullanılan malzemeleri değerlendiririz. Kağıt miktarına ve değerine göre sıralarız. Kimi zaman yüzey işlemlerine göre sınıflandırırız. Mesela gazeteler ince kağıtlardır. Bu sebeple fabrikalarımız da kalınlık ve incelik kısımlarına dikkat ederek yerleştiririz. Sıralama işlemi bittikten sonra bir sonraki adımımız öğütmelerdir.
Kağıtlarımızı küçük parçalara ayırdıktan sonra parçalama işlemimiz biter. Materyal bakımından ince ince ayırır ve kağıtların lifli hali ile su ve kimyasallar ile karıştırırız. Daha sonra kağıt malzemeleri hamur haline getirdikten sonra bulamaç bir hale gelir.
Kağıt hamurlara atık kağıda hamuru üretmek için çok miktarda su ekleriz. Üretimden sonra mürekkep, zımba, plastik film ve tutkal gibi kirletici parçalardan arındırırız. Bir dizi elek işlemi tabi tutarız. Daha sonra sıkı bir ürün elde ederiz. Temiz kağıt hamuru daha sonra kağıt hamurundan artıkları döndürmek için santrifüj temizleme kullanan makineye yerleştiririz.
Bulamaç madde haline gelen hamur kağıt lifli olmayan yabancı maddelerden arınmak için kapsamlı bir filtreleme işlemi yaparız. Bantlardan, tutkallardan, tel ve zımbalardan tamamen kurtuluruz. Plastik gibi hafif ürünler üst tarafta yüzerken aynı zamanda ağır malzemeler altta dibe düşer. Son aşama ise mürekkep yumuşatma ve beyazlığı arttırmadır. Hava kabarcıkları ile yüzdürme cihazına koyuyoruz.
Hamuru ağartmak için hidrojen peroksit kullanırız. Bu işlemi temizlenene kadar tekrar tekrar yapıyoruz. Bugün pek çok ülke geri dönüşüm yaparak ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Aynı durum bizim içinde neden geçerli olmasın. Bu sebeple geri dönüşüme teşvik etmek için birçok yerlere geri dönüşüm kutuları yerleştirmeliyiz. Ülkece seminerler düzenlemeliyiz. Çünkü küçük bir pet şişesi yüzyıllar boyu varlığını sürdürmektedir. Aynı zamanda toprağa karışarak meyve ve sebzelerin organikliğini bozar. Buda insanlar için tehlikeli bir durum söz konusu olur. Daha sağlıklı bir dünya ve ülkemiz için lütfen geri dönüşümü ihmal etmeyin